Grootste fout bij ambivalentie! (video 4)

Ambivalentie is een stap richting verandering maar… En nu komt het!

Ook een belangrijke bottleneck. Het proces richting verandering komt geregeld tot stilstand bij ambivalentie. De weg loopt hier vaak dood.

De meeste mensen die roken, te veel drinken of te weinig bewegen, zijn zich bewust van de nadelen ervan. Ze weten drommels goed dat ze moeten veranderen en toch zijn er motieven die het goede in de weg staan, ook al weet iemand wat het goede is. Ambivalentie is willen en niet willen tegelijk, ofwel tegelijk twee dingen willen die niet samengaan. En als dat blijft bestaan staat het de stap naar succesvolle verandering in de weg.

Wat kun je als professional dan doen als iemand ambivalent is?

Om te weten wat je wel moet doen is het belangrijk dat je eerst ontdekt wat je vooral niet moet doen. Dat je begrijpt wat averechts werkt.

In deze video zie je een voorbeeld van wat er gebeurd als je precies het verkeerde doet bij iemand die ambivalent is.

Video afkomstig uit presentatie voor handtherapeuten in ’t Spant te Bussum

Ter info: Met “de andere kant” wordt in deze video de “positieve kant”, de wel veranderen kant of verandertaal bedoeld.

Dus ondanks dat je inhoudelijk gelijk hebt, weet je nu dat als je de ander gaat ‘verbeteren’ je juist verder van je doel af ‘beweegt’. Want een verbeterreflex ontlokt juist meer behoudtaal en hoe meer de ander zichzelf behoudtaal hoort zeggen (of denken) hoe kleiner de kans wordt dat hij gaat veranderen.

Als je de momenten waarop je in de verbeterreflex schiet bij jezelf gaat herkennen kun je kijken of je iets anders kunt doen. Bijvoorbeeld verandertaal of motivatie ontlokken.

Ga eens na voor jezelf:
– Welke verbeterreflexen herken je bij jezelf? 

Met andere woorden, welke pas jij wel eens toe als een patiënt iets zegt waar je het niet mee eens bent? Of op welke momenten heb je de neiging om te gaan overtuigen?

Benieuwd wat je wel kunt doen om patiënten door hun ambivalentie heen te loodsen?