Ik vind wielrennen leuk, maar mijn vrouw houdt er écht echt van. Ze luistert niet alleen wielertrainingspodcasts, ze kent ook elke renner en elke ploeg bij naam. Oh en niet onbelangrijk: Ze heeft zo’n rib-uit-mijn-lijf-fiets.
Elke zomer kijken we dus naar de Tour de France en komen we altijd fitter van vakantie terug als dat we gingen. Omdat we fietsen. Omdat het overdag soms zo heet is vertrekken we vaak vroeg of laat.
Dit keer was het laat. Op het programma stond een ‘over de hei de ondergaande zon tegemoet ritje’ dat door de zuidelijkste puntjes van Brabant en stukken België zou gaan.

Het nadeel van avondritjes is dat het wemelt van vliegen en andere insecten. Na een kwartiertje peddelen kneep mijn vrouw plotseling in de remmen, vouwde zich al kotsgeluiden makend over het stuur. Het bleef niet bij geluiden alleen, ze ging letterlijk over haar nek.
Blijkbaar is het verschil tussen de stank van een wans en de smaak, vrij klein…
Omdat de kots reflex bleef aanhouden zijn we omgedraaid en weer naar huis gefietst. Als professional heb je vast wel iets soortgelijks weleens meegemaakt. Je hoopt op een dag als alle andere en onverwacht loopt het ineens anders. De patiënt waar mee je in gesprek bent schiet in de weerstand en kijkt je boos aan.
Terwijl jij nog nadenkt over waar dit in hemelsnaam door veroorzaakt is, wordt het gesprek wordt steeds ongemakkelijker. En moet je alle moeite doen om niet zelf boos te worden. (Want waar haalt dat mens het gore lef vandaan om zo te reageren?)
We hebben er allemaal wel eens mee te maken in een gesprek; weerstand, een figuurlijke vieze smaak in de mond en een onprettig gesprek.
Hoe blijf je professioneel?
Hoe kun je zorgen dat de weerstand in je gesprek niet erger wordt?
Daarover gaat kort gezegd de basistraining Motiverende Gespreksvoering zo’n beetje over.
En misschien nog wel belangrijker: hoe kun je weerstand in een gesprek voorkomen?
Want als zorgprofessional zit je niet te wachten op weerstand bij patiënten.
Wil jij nou ook gewoon prettige gesprekken en patiënten die gemotiveerde zijn om hun gedrag echt aan te passen nadat je ze tips en adviezen gegeven hebt?
Meld je dan nu aan voor de Basistraining Motiverende Gespreksvoering.
Samen zorgen we voor een gezondere toekomst voor jouw patiënten
Stijn